Айва звичайна

Автор ADMIN Опубліковано: Серпень - 8 - 2015

Айва звичайна – Cydonia oblonga Mill.

Належить до родини розоцвіті – Rosaceae Juss. Зимостійка і посухостійка, починає плодоносити на 3- 4-й рік після садіння. Айва росте у вигляді куща або дерева від 2 до 7 м заввишки. Плоди лимонного або жовто-оранжевого кольору, вкриті повстяним нальотом, який на стиглих плодах зникає. Споживають плоди в сирому вигляді мало. Головне призначення їх – для виготовлення консервованих продуктів. 

Плоди містять органічні кислоти, дубильні та пектинові речовини. Крім цього айва звичайна – полівітамінна рослина. До її складу входять вітаміни: А, С, В, В1, В2, Р. Багато міститься катехінів, які мають Р-вітамінну активність, різних хімічних елементів: кальцій, магній, фосфор (8–12 мг%), заліза, калію (35–50 мг%). Вітамін Р зміцнює стінки кровоносних судин і сприяє нагромадженню вітаміну С, виведенню з організму щавлевої кислоти, має сечогінну дію. Плоди айви звичайної містять багато пектинових речовин, які мають властивість поглинати отруйні для людини речовини (важкі метали, радіоактивні елементи) та виводити їх з організму. 

Насіння айви містить слиз (20%), глікозид амигдаліну (0,53%), фермент емульсин, жирні олії (8,15%). У шкірці міститься енанто-етиловий ефір, який надає специфічний смак плодам. Екстракт із насіння використовують у медицині як обволікаючий, проносний, відхаркувальний та пом’якшувальний засіб при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Олег ВАСИЛЮК,
науковий працівник відділу
акліматизації плодових та ягідних культур

Поділіться новиною в соціальних мережах

Написати коментар

ПОДІЛІТЬСЯ НОВИНОЮ В СОЦМЕРЕЖАХ -

Всі права захищені © 2015-2018 Кременецький ботанічний сад