Завдяки високим смаковим якостям і цілющим властивостям ароматний базилік здавна на Русі називали «царською травою».
Однак «відкриття» базиліка належить близькосхідному регіону та Індії – там ця рослина застосовується як в кулінарії, так і в медицині вже більше 5000 років і більше того навіть вважається священною. В Європу базилік був завезений з Азії солдатами Олександра Македонського – ця трава була одним з трофеїв царя-воїна. До України базилік дістався лише у XVIII столітті, але застосування йому знайшлося швидко, причому використовували його в першу чергу саме як лікарську рослину. Васильки справжні, базилік (Ocimum basilicum L.) — однорічна трав’яниста рослина. В Кременецькому ботанічному саду культивують з 2005 року.
Є кілька різновидів базиліку з різним забарвленням листя та ароматом. Одні мають пурпурове листя та аромат схожий на суміш духмяного перцю та чаю, інші коричнювато-фіолетове листя та аромат гвоздики і м’яти, але найпоширенішим є зелений базилік з ароматом лаврового листя і гвоздики.
Базилік збирають під час цвітіння. Використовують наземну частину рослини яку зрізають на висоті 8-12 см над землею. Зібрану траву сушать в тіні в добре провітрюваних сухих приміщеннях. Як пряність його широко використовують у свіжому та сухому вигляді. Уся надземна частина рослини має приємний аромат і ніжний смак.
Властивості його виявляються в стравах поступово – спочатку він дає гіркуватість, а потім солодкуватий присмак. Його використовують до супів, м’ясних, овочевих, рибних страв. Найкорисніший базилік – свіжий. Молоді пагони дрібно ріжуть і додають у масло, салати, сир, омлет.
Базилік добре поєднується з прянощами: майораном, петрушкою, коріандром, м’ятою, естрагоном. У суміші з розмарином набуває перцевого аромату; з чабером – підсилює гостроту страви. Базилік, за його дружбу з помідорами, відомий як «томатні прянощі».
Базилік має безліч корисних властивостей, як лікарська рослина посідає чільне місце в народній медицині. У період бутонізації базилік містить найбільшу кількість аскорбінової кислоти. При дозріванні насіння має до 19% жирних олій. Також базилік є джерелом евгенолу, камфори, ефірної олії основне накопичення якої відбувається навесні коли рослина обростає молодим листям. Наземна частина рослини також містить до 6% дубильних речовин, глікозиди, сапоніни, мінеральні речовини, каротин, фітонциди, вітамін С, В2, РР, рутин. Саме такі особливості треба враховувати при заготівлі базиліка. Як лікарська сировина використовується для лікування багатьох захворювань і має протисудомну, антисептичну, спазмолітичну, протизапальну та болевгамуючу дію.