Північне “ківі”

Автор ADMIN Опубліковано: Серпень - 8 - 2015

північне ківі 1Зараз – пора плодових та ягідних культур. У щоденному раціоні вони відіграють надзвичайно важливу роль. Про лікарське значення в харчуванні для людини плодово-ягідних рослин – читайте у повідомленнях Олега Василюка, наукового працівника відділу акліматизації плодових та ягідних культур Кременецького ботанічного саду.
Життя людини невіддільне від рослинного світу. Адже рослини є джерелом енергетичних і біологічно активних речовин. Перші – носії енергії (цукру, крохмалю, пектинових речовин, жирів, білків), які потрібні для повноцінного харчування. Другі – необхідні, насамперед, самим рослинам для підвищення стійкості до несприятливих умов зовнішнього середовища, визначають рівень біологічної активності нашої їжі, здатні навіть у незначних кількостях впливати на здоров’я і життєдіяльність.
Біологічно активні речовини – вітаміни, ферменти, алкалоїди, мікроелементи, фітонциди, тритерпеноїди, органічні кислоти, поліфеноли – обумовлюють лікувальні властивості плодів та ягід. Звичайно, лікувальні речовини, які містяться у свіжих плодах і ягодах, більш цінні для нашого здоров’я, для профілактики захворювань, ніж фармацевтичні препарати, проте і останні мають велике значення в науковій, народній медицині.
До вашої уваги – матеріали про окремі види плодових та ягідних рослин.


Актинідія коломікта – Actinidia kolomicta (Maxim.)
Належить до родини актинідієвих. Витка кущова ліана 6–8 м заввишки, з тонким гілковим стовбуром. Найбільш зимостійкий вид актинідій, високовітаміновмісна, поступається тільки шипшині. Маса плоду – майже 1-4 г, із кислувато-солодким смаком.
Аскорбінова кислота в плодах актинідії коломікти містить 800-2300 мг на 100 г, що в десять раз більше, ніж у чорній смородині, у сорок раз більше, ніж у яблуках, у 2 рази більше, ніж в апельсинах. Вітамін С – протицинготний вітамін, бере участь в окисно-відновних процесах організму, підвищує захисні сили останнього. При його недостачі наступає швидка втомлюваність, роздратування, сонливість, холестериновий атеросклероз, підвищується тиск, знижується працездатність. Крім того, плоди містять 4,7–8,3% цукрів (глюкоза, галактоза, ксилоза, арабіноза, рамноза), 0,78% – різних органічних кислот (яблучна, лимонна, янтарна).
Плоди, листя, кора актинідії мають лікувальні властивості, тому їх використовують у східній медицині, як авітамінозний, послаблюючий і болезаспокійливий засіб. Ягоди також назначають при туберкульозі, коклюші, карієсі молочних зубів, протиглисний засіб.
Актинідія гостра – Actinidia arguta ( Zieb. et Zucc) Planch.
Дерев’яниста, велика повзуча ліана до 8–10 м заввишки. Найбільш сильноросла і потужна ліана. Вага плодів ягід – 3-5 г. Смакові якості аргути – високі, її м’якоть нагадує ананас, із кислувато-солодким смаком. Аскорбінова кислота в плодах актинідії гострої містить 400-900 мг%. Органічних кислот і цукрів – теж трішки менше, ніж в актинідії коломікти. У листі і стеблах виявлено значну кількість флаваноїдів і сапонінів. Використовують у східній медицині як болезаспокійливий, відхаркувальний, послаблюючий, глистогінний засіб, при захворюванні легень і бронхів, при гастралгії, недокрів’ї, при різних захворюваннях, що супроводжуються кровотечами, а також як загальнозміцнюючий засіб при інфекційних захворюваннях і операціях, при фізичній та розумовій перевтомі.
Актинідія полігамна – Actinidia polygama (Zieb. et Zucc ). Max.
Тонкостовбурна повзуча ліана до 5-6 м заввишки. Менш стійка до екологічних факторів, ніж попередні види актинідій. Незрілі плоди містять алкалоїди, а в листках і стеблі – велика кількість флаваноїдів і сапонінів. Із листків виділені монотерпени: актинідін і мстабілактон. Плоди містять 6,9% жирних олій, до складу яких входять пальмітинова, стеаринова, арахісова, масляна і ліполінова кислоти. Зрілі свіжі плоди містять 800–1000 мг аскорбінової кислоти. Ягоди лимоноподібної форми, оранжевого забарвлення, гіркі, пекучі на смак. Плоди містять менше кислот, ніж в аргути і коломікти, більше цукрів.
У науковій медицині використовують екстракт із плодів та кореня, як сечогінний засіб, так і для покращення серцевої діяльності, як болезаспокійливий засіб при шлунково-кишкових спазмах. Настій із плодів і сухих пагонів у народній медицині застосовують при люмбаго, ревматизмі, паралічі, головокружінні.

Поділіться новиною в соціальних мережах

Написати коментар

ПОДІЛІТЬСЯ НОВИНОЮ В СОЦМЕРЕЖАХ -

Всі права захищені © 2015-2018 Кременецький ботанічний сад