Шовковиця чорна – Morus nigra L., Шовковиця біла – Morus alba L.
Ззовні шовковиці біла та чорна дуже подібні і відрізняються лише кольором кори (у чорної шовковиці вона темніша, ніж у білої, тому й назву свою отримали саме завдяки цьому). Це дерева до 15 м заввишки. Дозрівання плодів неодночасне, їх можна збирати з середини червня і до серпня. Два ці види – посухостійкі, не вимогливі до ґрунту.
В ягодах шовковиці містяться від 9 до 24% цукрів, до 4% органічних кислот (лимонна та яблучна), пектинових і дубильних речовин, 33% жирних олій.
За даними USDA Nutrient Database, у 100 г шовковиці містяться такі вітаміни: А – 9 мг, В1- 0.03 мг, В2 – 0.1 мг, В3- 0.62 мг, В5 – 0.08 мг, В6 – 0.05 мг, В9 – 6 мкг, С – 36.4 мг, Е – 0.87 мг, К – 7.8 мг, В4 – 12.3 мг; макроелементи – калій (194 мг), кальцій (39 мг), магній (26 мг), натрій (10 мг), фосфор (30 мг); мікроелементи – залізо (1.85 мг), манган (18 мкг ), мідь (60 мкг), цинк (12 мкг), селен (6 мкг).
У зв’язку з великим вмістом біологічно-активних речовин у шовковиці її використовують у народній медицині різних країн. Кора стовбура і коренів у вигляді водного розчину вживається при кашлі, бронхіті, бронхіальній астмі, епілепсії, гіпертонії. Листя у вигляді настою – при простудних захворюваннях і високій температурі. Сік свіжого листя тамує зубний біль. Свіжі плоди помічні при язві шлунка і дванадцятипалої кишки. Зварений сироп із плодів в Азербайджані використовують при серцево-судинних захворюваннях, недокрів’ї, як кровоспинне при післяродових, маточних кровотечах.
Олег ВАСИЛЮК,
науковий працівник відділу акліматизації
плодових та ягідних культур