Весняне обрізування кісточкових дерев

Автор Admin Опубліковано: Березень - 31 - 2021

Рання весна – кращий час для основного обрізування кісточкових плодових рослин. Взимку різати досить ніжні кісточкові культури не варто, адже відкриті рани роблять деревину вразливою перед морозами, починається камедетеча, в них проникають грибки.

Догляд за деревами треба розпочинати відразу після їх висаджування. Протягом перших двох-трьох років обрізування потрібне для створення міцного скелету. Від третього року до утворення перших плодів воно визначає особливості майбутнього плодоношення. Надалі ця операція регулює силу росту й продуктивність дерева та якість плодів. У цей період проріджують крону для поліпшення освітлення. Коли в дерева починається відмирання плодової деревини та зниження врожайності, то обрізування, а саме сильне вкорочування, сприяє відновленню вегетаційного росту пагонів, на яких оновлюється плодова деревина.

Незалежно від виду обрізування та форми крони дерева, щороку навесні слід видаляти всі мертві або зламані гілки, а також гілки, які ростуть під гострим кутом до стовбура. Крім того, потрібно видаляти слабкі та тонкі гілки, що ростуть навхрест або паралельно одна одній, а також гілки, що ростуть донизу. Регулярно слід проріджувати загущені ділянки крони, зокрема, у центральній та верхній частинах дерева. Краще обрізати всю велику гілку в цілому – біля її основи, ніж видаляти на ній більшу частину бічних гілочок. Обмеження росту дерева у висоту здійснюють за рахунок вирізання верхніх гілок.

Кращими строками для обрізування плодових кісточкових культур є початок весни, коли мине загроза сильних заморозків (більше -5ᵒ морозу) до початку сокоруху. Для Кременця в календарних термінах – це друга половина березня-перша половина квітня. Послідовність обрізування кісточкових видів така: спочатку обрізуємо сливу, аличу та вишню і в останню чергу – черешню, абрикос і персик. Персик найкраще різати напередодні цвітіння – тоді добре видно пошкоджені морозом бруньки і можна регулювати навантаження дерев урожаєм. Починати обрізати дерева слід зі старших за віком і закінчувати молодими.
Кожна кісточкова порода, а в її межах і сорти значно різняться між собою особливостями росту та плодоношення, навіть в одного сорту з багатьох причин існують індивідуальні особливості утворення гілок. Як наслідок – у саду не буває двох однакових дерев, тому обрізування – це творча робота. Якість її виконання значною мірою залежить від кваліфікації садівника, знання ним природи рослин і освоєння техніки обрізування.

Науковий співробітник
відділу акліматизації плодових та ягідних культур
Віктор Чубатий

 

Поділіться новиною в соціальних мережах

Написати коментар

ПОДІЛІТЬСЯ НОВИНОЮ В СОЦМЕРЕЖАХ -

Всі права захищені © 2015-2021 Кременецький ботанічний сад